Το Μεγάλο μας Τσίρκο
11 Φεβρουαρίου, 2018
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
12 Μαρτίου, 2018

Μπορούμε, πλέον, στις μέρες μας με τα μέσα που υπάρχουν να βρούμε έγκαιρα τον καρκίνο και να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Τα όπλα μας σε αυτόν τον αγώνα είναι τα παρακάτω:

       Αυτοεξέταση μαστού

Ο πιο σημαντικός τρόπος είναι η αυτοεξέταση μαστού. Κανείς δεν γνωρίζει τον μαστό του καλύτερα από την ίδια τη γυναίκα. Η αυτοεξέταση κάθε μήνα (μόλις τελειώσει η περίοδος) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση.

 

       Μαστογραφία

Η τακτική μαστογραφία θα μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε ογκίδια σε μικρό μέγεθος. Μια πρώτη μαστογραφία, ως σημείο αναφορά, πρέπει να γίνει στην ηλικία των 30 ετών. Στη συνέχεια, από την ηλικία των 40 έως και 65 πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ή σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Από την ηλικία των 65 και άνω η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 

       Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα συμπληρώνει τη μαστογραφία και την αυτοεξέταση για ανεύρεση οποιουδήποτε μορφώματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις νεαρές ηλικίες (παραγωγικές) όπου ο μαστός είναι πλούσιος σε αδένες και η μαστογραφία δεν μπορεί να διακρίνει καλά τα μικρά ογκίδια.

 

       Εξέταση από ειδικό γιατρό

Ο γιατρός με ειδική εκπαίδευση στις παθήσεις μαστού συμπληρώνει όλες τις παραπάνω εξετάσεις. Η επίσκεψη στον γιατρό κάθε χρόνο ή αν ανακαλύψουμε κάτι που δεν υπήρχε (στην αυτοεξέταση) θα μας ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε το κάθε πρόβλημα. Εκείνος θα καθορίσει και για κάθε γυναίκα ποιος είναι ο καλύτερος προληπτικός έλεγχος για την περίπτωση της.

 

Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, ο καρκίνος δεν θα είναι επάρατη νόσος. Θα είναι απλώς μια παρένθεση που δεν θα επηρεάσει τη ζωή μας και θα μας επιτρέψει να χαρούμε εγγόνια και δισέγγονα.

 

Διονύσης Κουφουδάκης, Xειρουργός μαστού, εθελοντής γιατρός της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.