Τρόποι έγκαιρης διάγνωσης
12 Μαρτίου, 2018
Μύθοι & αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού
12 Μαρτίου, 2018
       ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο  καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση του καρκίνου του μαστού. Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.

Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Όλα αυτά όμως ΕΜΕΙΣ σκοπεύουμε να τα αλλάξουμε.  Με τις ενημερώσεις και κοινωνικές εξορμήσεις μας, έχουμε στόχο ζωής να βελτιωθούν τα νούμερα για την χώρα μας.

 

       ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο είναι οι παρακάτω:

• Ηλικία > 40 έτη,

• Πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση

• Ατοκία, παχυσαρκία, αλκοόλ• Έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία

• Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για περισσότερο από 5 έτη

• Ατομικό ιστορικό προηγούμενου καρκίνου του μαστού

• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού (συγγενείς 1ου βαθμού)

• Γενετική προδιάθεση: κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών (μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1, BRCA2)

Τα αντισυλληπτικά δισκία δεν ενοχοποιούνται πλέον για αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού 

 

       ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Στην αρχή ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Για το λόγο αυτό, η πρόληψη με μαστογραφία και αυτοψηλάφηση, είναι σημαντική. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βρούμε εγκαίρως το πρόβλημα, σε στάδιο που είναι ιάσιμο.

Κάποια συμπτώματα ωστόσο μπορεί να είναι:

  • Κάποιο ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό ή τη μασχάλη
  • Υγρό που βγαίνει από τη θηλή (συχνά το βλέπουμε στο σουτιέν
  • Κάποιο τράβηγμα (εισολκή) στο δέρμα του μαστού
  • Ερυθρότητα, ευαισθησία ή πόνος στο στήθος

Οι συχνότεροι λόγοι που φέρνουν μια γυναίκα στον γιατρό είναι ο πόνος, που σπάνια συνδυάζεται με καρκίνο, και τα ψηλαφητά ογκίδια που πολλές φορές μπορεί να αφορούν καλοήθεις παθήσεις

. Μην χάνετε το κουράγιο σας!

Ελάτε στον γιατρό σας κι αυτός θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας, που μπορεί να είναι κάτι απλό.

Ό,τι πιάνουμε, δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.

 

       ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Στον καρκίνο του μαστού, η θεραπεία εκλογής εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων: τα κλινικά και ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά του πρωτοπαθούς όγκου και του μασχαλιαίου λεμφαδένα, την παρουσία υποδοχέων ορμονών, το επίπεδο της έκφρασης του ΗΕR2/neu γονιδίου, την ύπαρξη μεταστάσεων, τη σχετιζόμενη συνοσηρότητα, την ηλικία της ασθενούς και την παρουσία ή απουσία εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική αντιμετώπιση της νόσου με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή αμφότερα. Επί μεταστάσεως, οι ενδείξεις περιλαμβάνουν τη χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία, τη βιολογική θεραπεία ή συνδυασμό όλων αυτών των στρατηγικών.

 

       ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το χειρουργείο είναι πάντα απαραίτητο στον καρκίνο του μαστού. Στόχος μας είναι να διασωθεί ο μαστός, όταν αυτό είναι εφικτό, και όλες οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι  εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα όμως κι αν χρειαστεί να αφαιρεθεί ο μαστός, γίνεται αμέσως αποκατάσταση χρησιμοποιώντας σύγχρονα ενθέματα και τεχνικές.

 

       ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χημειοθεραπεία δεν είναι πια το φοβερό θηρίο που φοβόμασταν κάποτε. Τα φάρμακα έχουν εξελιχθεί πολύ και οι παρενέργειές τους είναι πια μικρές.

Ο ρόλος της χημειοθεραπείας είναι να βρει και να σκοτώσει τα «κακά» κύτταρα που ξέφυγαν από το μαστό και πήγαν κάπου αλλού στο σώμα μας.

Η χημειοθεραπεία λοιπόν είναι μια πολύτιμη προστασία για το μέλλον, δηλαδή δεν είναι θηρίο είναι φίλος μας.

 

       ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με την εφαρμογή ακτινοβολίας στο μαστό ή τη μασχάλη, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τα κύτταρα του καρκίνου που μπορεί να ξεφύγουν από το χειρουργείο. Είναι απλή και ανώδυνη και πολλές φορές πολύ απαραίτητη.

 

       ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ενός χαπιού για μερικά χρόνια. Το χάπι αυτό μειώνει τις υποτροπές, δηλαδή την επανεμφάνιση καρκίνου στο ίδιο σημείο, αλλά προστατεύει και το άλλο μαστό.

 

Διονύσης Κουφουδάκης, Xειρουργός μαστού, εθελοντής γιατρός της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.